Ismerd meg a kórházi kapcsolattartóinkat!

Az Amigók kórházba járnak a beteg gyerekeket jókedvre deríteni és nyelvet tanítani nekik. Ezt mindenki tudja. (Legalábbis remélem.) Ez, amilyen egyszerűnek tűnhet, annál bonyolultabb, hiszen az orvosok, a nővérek, az ápolók, a szociális munkások, és még sorolhatnám, mennyien dolgoznak a kórházban, nem engedhetnek be bárkit a beteg gyermekek mellé csak úgy. Na, de kik segítenek nekünk abban, hogy hova mehetünk foglálkozást tartani, vagyis, hogy hova járhatunk bevetésre? A válasz: a kórházi kapcsolattartók! 

Na de kik is ők?

Amigóként jelenleg 16 kórházi egységben tarthatunk foglalkozásokat, mely számos csodás kórházi kapcsolattartót is jelent nekünk, akik nélkül nem valósulhatnának meg bevetéseink. Kapcsolattartóink között van például kórházpedagógus, szociális munkás és ápoló is, akik munkájukat a 16 kórházi egység valamelyikében végzik. Ők segítenek nekünk abban, hogy a kórházi szabályokat ismerve és betartva a bevetések során minden gördülékenyen menjen. E célból kapcsolattartóink minden félév elején betanulást tartanak nekünk, ahol megismerkedhetünk az adott kórházi osztály légkörével, illetve rengeteg praktikus tippel is gazdagodhatunk.

Mit gondolnak ők?

Amigóként már tudjuk, milyen érzés bevetésre járni (szuper!). Na, de milyen érzés a kórházi kapcsolattartóinknak, hogy az Amigók látogatják a gyerekeket? Azért, hogy ennek utánajárjunk, feltettünk néhány kérdést a kapcsolattartóinknak, akik válaszait most szeretnénk összefoglalni nektek.

Úgy tűnik, nemcsak a gyerekeknek, hanem a kórházi dolgozóknak is örömet szerzünk, akik mindannyian nagyon várták az Amigók érkezését az egységükbe. Jólesik mind a dolgozóknak, mind a gyerekeknek, hogy néhány órára sikerül egy kis varázslatot csempésznünk a szürke hétköznapokba, és a nyelvtanulás útján képzeletbeli utazásokra invitálnunk a kis betegeket. Debreceni kapcsolattartónk, aki az egyik osztályon egyedüli kórházpedagógus, azt is kiemelte, hogy kifejezetten nagy segítség számára az Amigos tevékenysége, mert mi, Amigók, vidámságot és sokszínűséget viszünk a gyerekek életébe. Az ápolók és nővérek különösen örülnek nekünk, mert általunk tudnak egy kicsit pihenni, míg mi elmélyült társasozásba, esetleg kézműveskedésbe fogunk a gyerekekkel. Nemcsak az Amigók, de a kórházi dolgozók szerint is segíti a gyerekek gyógyulását a törődésünk, és az odafigyelésünk, főleg, mikor a gyerekeket már név szerint ismerjük, és megjegyezzük, kinek mi az aktuális kedvenc játéka.

Köszönjük!

Köszönettel tartozunk kórházi kapcsolattartóinknak, amiért újra és újra bizalmat szavazva nekünk megadják a lehetőséget, hogy mosolyokkal a gyerekek mellett lehessünk. Amigóként sok kis beteg gyógyulását segíthetjük, ám a munka oroszlánrészét ők maguk, a gyerekek végzik.  

Martonosi Patrícia

2023. 10. 22.