Porondon a Világraszóló Felfedezés

 

 

Mindenki oda van a könyvekért, gyerekek és felnőttek egyaránt. Nem csak a kellemes illat az, ami oly sokakat magával ragad, hanem az élmény is: hiszen ki ne szeretne részt venni egy képzeletbeli utazáson egy izgalmas könyv olvasása révén!? Egy jó könyvvel a kezünkben új dimenziókba repülhetünk, és soha nem látott világokat fedezhetünk fel a nappalink kényelméből. Nos, az Egy világraszóló felfedezés című útikalauz éppen ezt a célt szolgálja, és a szorgos Amigo kezeknek köszönhetően, ma már mindenki számára elérhető ez a remekmű.

Budapesten sor került a Könyvbemutatóra

Az eseményen közel száz érdeklődő vett részt, köztük Amigók, jóbarátok, kedves ismerősök és szülők is. Mind kíváncsian várták, hogy vajon mit rejthet magában ez a színes kiadvány; az Egy világraszóló felfedezés 1. – Nyelvi kalauz kalandoroknak. Személyesen maguk az alkotók meséltek arról, hogy hogyan is zajlottak a műhelybeli folyamatok és hogy milyen reményeket fűznek alkotásuk jövőjéhez. A végén a résztvevők közösen ünnepelte meg az elmúlt évek munkáját.  Volt lehetőség a könyv megvásárlására is, és az Amigos termékeket is kézhez lehetett venni, támogatásért cserében.

Nem akármilyen könyv ez, hiszen a nyelvtanulás és a világkörüli utazás örömével ajándékozza meg az olvasókat.  Ez az Amigos egyik alappillére, a játékos tanulás.

Kerekasztal beszélgetések

Izgalmas beszélgetések alakultak ki a könyv kapcsán, hiszen a könyvbemutató célja éppen az volt, hogy fény derüljön arra, hogy miről szól a könyv, hogyan jutottak el egy ötlet szikrájától a megvalósításig.
Az est házigazdája, a beszélgetések vezetője Teszári Nóra volt, aki könnyed hangulatot varázsolva tette fel kérdéseit az első felvonásban, Forgács-Fábián Sárának, az Amigos megálmodójának, Zempléni Katalinnak, aki az ortopéd klinika főnővére, valamint Papp Zoltánnak, aki a Kolibri kiadó képviseletében érkezett az eseményre. A könyv létrejöttéről és létjogosultságáról beszélgettek, és osztották meg egymással és a közönséggel a véleményüket, meglátásukat. Szó esett az Amigos missziójáról is, és arról, hogy Magyarország legnagyobb gyermekkiadója miért támogatja nagy örömmel a hasonló kezdeményezéseket.

Kulisszatitkok!

A második felvonásban új vizekre evezett Nóra a könyv projektmenedzsereivel; Ferenc Fannival és Sayej Petrával, Varsányi Orsi grafikussal, valamint Somogyi Bridzs Amigóval, a könyv egyik írójával. A lányok rendkívül életvidámak és beleadták egész személyiségüket abba, hogy a projekt létrejöhessen. Tőlük hallhattunk konkrét feladatokról és egy kicsit betekintést nyerhettünk a könyvbe, megismerhettük a felépítését, az inspirációkat és azt is, miért éppen ezen országokra esett a választás. 

Egyébként korábban már írtunk arról, hogy mit érdemes tudni az Egy világraszóló felfedezésről, ha kíváncsi vagy rá, csekkold le a márciusi blog posztunkat  is.

Élménybeszámolót is tartottak, hiszen nem kis munka, felelősség és móka volt létrehozni ezt az alkotást. A folyamat már évekkel ezelőtt megkezdődött, először csak, mint egy ötlet létezett a csapat fejében, majd később egyre konkrétabb víziókkal drukkoltak elő az Amigók. Hamarosan megszületett a történet váza, az országok listája és a feladatok jellege is. Sok-sok javítgatás, ellenrőrzés után végül minden készen állt. Jöhetett a lektorálás, majd márciusban meg is jelent a könyvesboltok polcain.

Ha szeretnéd jobban megismerni a könyv többi szerzőjét, alkotóját, és azokat, akik részt vettek a megvalósításban, látogass el az Amigos YouTube csatornájára,  ahol egy két részes sorozatban sorra mutatkoznak be az Amigók, és mesélnek magukról és alkotási folyamatról.

A végtelenbe és tovább!

A könyv egyébként nem csak a remek dizájn és a kreatív feladatok miatt hordoz magában rengeteg értéket, hanem mert egy igazán pozitív koncepció áll mögötte. Azt a célt segíti elő, hogy minél több gyermek ismerjen meg egyre több országot és kultúrát. A játékos nyelvtanulás Amigo sajátosság, de a könyv segítségével ez az eszme olyan gyerkőcökhöz is eljuthat, akik még sohasem találkoztak Amigókkal.

A könyv által szélesedik a látókörünk, megismerhetünk új kultúrákat és nyelveket. Sok funfact-et tartalmaz a könyv, rengeteget lehet tanulni belőle. Akár nyaralás szervezésénél is hasznos lehet a könyvecske. Megtanít köszönni, bemutatkozni egy idegen nyelven, így máris könnyebb nyitottan fordulni az egész világ felé.

Az Amigos küldetése a nyelvtanítás, ez a könyv is ezt a célt szolgálja. Ha esetleg gondolkozol azon, hogy egy új nyelvet kezdj el tanulni, lapozz bele a Világraszóló felfedezésbe, és válassz egy egzotikus nyelvet, ami a legjobban tetszik neked.

A könyv által azonban célunk az is, hogy minél többen megismerjék az Amigos alapítványt. Ha kedvet éreznek, pedig a szervezetünk történetébe is bekapcsolódhassanak, akár mint önkéntes egyetemisták, vagy hogy támogatóként álljanak a zöld pulcsisok oldalára, akár az adójuk 1%-át felajánlva az alapítványnak.

Vidéki városok – gyermekfoglalkozás

Az Amigók már 5 városban vannak jelen országszerte (Budapest, Szeged, Szombathely, Debrecen és Pécs). Vidéken az Amigók tartanak majd játékos alkalmakat a gyerekeknek, ahol betekintést nyerhetnek a feladattípusokba, és a könyvben is szereplő országok életébe. Ezeken az alkalmakon bárki megismerheti, hogy az Amigók, hogyan csempészik bele a nyelvtanulást a játékba. A könyv egy-egy fejezete kerül majd feldolgozásra, csoportosan.

Ha szeretnél részt venni az interakítv foglalkozásokon gyermekeiddel, és szeretnéd közelebbről megismerni a vidéki Amigókat, akkor tájékozódj az események helyszínéről és időpontjáról a facebookon. (Megsúgjuk, Szegeden és Debrecenben találkozhatsz velünk!)

 

Ha felkeltette a könyvbemutató, vagy ez a cikk az érdeklődésed, akkor látogass el valamely könyvesboltba, és tegyél szert erre a remek kiadványra. Legyél Te is részese a kalandnak, és lepj meg egy gyerkőcöt ezzel a lapozható formába csomagolt kirándulással.

 

 

Patai Rita
2023. 05.