Kalandozz az Amigókkal! – Egy világraszóló felfedezés

​​“Készen állsz a világraszóló kalandra? Ismerd meg Kanadát, az Egyesült Királyságot, Portugáliát, Hollandiát, Ausztriát, Olaszországot, Jordániát és Ausztráliát az Amigókkal! “ – olvasható az Amigos első könyvének hátoldalán, de vajon hogyan teszi mindezt lehetővé egyetlen játékos kiadvány?

Könyv felvezetése, külső-belső bemutatása:

​​A válasz nagyon egyszerű, de összetett is egyben. Az Amigos a gyerekekért Alapítvány egyetemista önkéntesei már évek óta viszik el a játékos nyelvtanulás örömét a kórházakban gyógyuló beteg gyerekekhez, és 2019 őszén egy könyv megalkotásába is belekezdtek, ami nem kevesebb, mint 8 ország bemutatására vállalkozik. Az utazás élményének kézzelfoghatóvá tételén túl más országok kultúráját, látványosságait, gasztronómiáját is megismerhetik az olvasók, illetve bepillantást nyerhetnek abba, hogy milyen csodás nyelveket használnak a világ többi pontján. A 190 oldalas nyelvi kalauzt kívül-belül Varsányi Orsi rajzai díszítik, hogy könnyebben elképzelhetőek legyenek az informatív leírások, viszont sokszor szükség lesz a gyerekek kreativitására is, hogy rajzokkal, színezéssel és kreatív készségfejlesztő feladatok megoldásával még személyesebbé varázsolják az egyedi élményeket kínáló olvasmányt.

ORSZÁGOK:

A kalauzban Matyi Kalandor útját kísérhetjük végig a világ számos pontján keresztül. Színes útlevelünkbe begyűjthetjük pecsétjeinket a messzi Kanadából, a déli félteke gyönyörű kontinenséről, Ausztráliából, az esős Egyesült Királyságból és annak időjárásbeli ellentéteiből is, a napsütötte Portugáliából és persze a mesés Olaszországból. Hollandiában megcsodálhatjuk a szélmalmokkal teli fantasztikus tájat, Ausztriában pedig egészen Salzburg óvárosáig is eljuthatunk egy kis képzelőerővel. Jordániában megismerhetjük az ország ékköveit egy rövid szövegértési feladat segítségével, illetve bemutatkoznak nekünk a helyi hírességek is.

 HOGY ÉRDEMES OLVASNI A KÖNYVET

A könyvet sokféleképp lehet használni, olvasni, élvezni. Mivel elég informatív, ezért érdemes lehet a gyerekekkel leülni és 1-2 órát csak a könyv tanulmányozására szánni, ezzel egyben arra is ösztönözzük őket, hogy egyszerre csak egy dologra koncentráljanak.

Tanulás:

Mind tudjuk, hogy “Az ismétlés a tudás anyja”, és mivel a könyvben sok feladat fókuszál a nyelvtanulásra, így hasznos lehet minden alkalom előtt átismételni az előzőleg tanult idegen szavakat. Egy-egy feladat után pedig, hogy a kreativitásukat serkentsük, fogalmazzanak meg a gyerekek saját kérdéseket/észrevételeket, amikről utána beszélgethetünk velük.

Lazításként:

Ez a könyv kikapcsolódásnak is kiváló! Az esti kakaó mellé meseként, egy napsütéses délutánon a strandon heverve vagy akár 2 házi feladat írása közben pihenésképp. 

 Köztes idők kitöltése:

Ha mindig magadnál hordod a táskában, lapozgatható akár utazás közben is, addig se unatkozol vagy nyomkodod a telefonod. Nem is beszélve milyen hasznos tud lenni, ha pont arról az országról olvasol amelyikbe repülsz!

Pár szó a szerzőkről

Megkérdeztük a szerzőket, hogy ők hogyan vélekednek a könyvről, milyen visszajelzéseket tudnak nekünk adni. Érdemes róluk tudni, hogy mindenki aktív Amigo vagy màr Alumni Amigo, de mindenkinek van kötődése az alapítványhoz. 

Az írók tanulmányaikat tekintve elég vegyes csapatot alkotnak: vannak akik nyelvi képzést kaptak, egyesek az orvosira járnak, de van még jogász és pénzügyi hallgató is. 

Néhány kérdés keretein belül érdeklődtünk Tőlük a folyamatokról. Megosztották velünk a nehézségeket, amik útközben eléjük kerültek, többek között az időbeosztás témája merült fel gyakran.  A cél az volt, hogy minél változatosabb kreativ feladatokkal tudjanak előállni. 

Mindenki kedvenc része a közös munka és a közös ötletelgetés volt. A legjobb rész szerintük mégis az, hogy egyetlen ötletből egy kész könyv lett, amit ma már bárki a kezében tarthat. 

Szerzőink egy-kèt érdekességet is megosztottak velünk, például, hogy amikor egy adott kultúrához ötleteltek, akkor annak a népnek a zenéit hallgatták, hogy közelebb érezhessék magukat az országhoz. De volt olyan is, aki a kreatív feladatok készítése mellett, ő maga is sok rejtvényt megfejtett.

A hosszdalmas, de annál inkább gyümölcsöző munka után a szerzők és velük együtt a nagyközönség is büszkén tarthatja kezében a kész alkotást. 

Ha szeretnél többet megtudni a könyv szerzőiről vagy az alkotási folyamatról,  vagy akár magáról a könyvről, várunk sok szeretettel a könyvbemutatón Budapesten. Az esemény részleteiről az Amigos a gyerekekért Alapítvány facebook oldalán tájékozódhatsz.

Ohánovits Zsófia, Balla Dávid, Martonosi Patrícia, Molnár Petra
2023. 04. 08.