Újgenerációs Amigók

Az Amigos közel 9 évvel ezelőtt egy 11 fős barátitársaságként indult el, melynek tagjai közös erővel és a barátság varázsával igyekeztek megvalósítani azt az álmot, amit kitűztek maguk elé; egy nap, minden beteg gyerek mellett lesz egy Amigo (barát). Mára már a csipet-csapat egy nonprofit szervezetté nőtte ki magát, és számos projektben vesz részt, ezáltal is elősegítve a gyógyuló gyermekek boldogságát. Az egyetemista önkéntesek jelenleg 5 városban vannak jelen, és az elmúlt 9 év alatt, közel 450 tag segédkezhetett a kórház falain, különböző rendezvényeken, vagy akár online felületeken is. 
Felvételi kampány

A szervezet tagjai minden félévben különös figyelmet fordítanak arra, hogy közösségük bővülhessen, ugyanis idővel a tagok Alumni-vá válnak, hiszen befejezik egyetemi tanulmányaikat és ilyenkor könnyes szemmel búcsút kell venniük társaiktól. De minden rosszban van valami jó, hiszen éppen ezért folyamatosan szükség van utánpótlásra, új emberekre a szervezetben.  

Mint említettük ezt maguk az Amigók kivitelezik, nem egy kampány szervezet, vagy reklám ügynökség. Az idei félév front emberei Dóri, Lala, Titi és Sári voltak. Mind az öt városban összeáll a felvi csapat, és karöltve igyekeznek minél több egyetemista figyelmét felhívni az önkénteskedés lehetőségére.  

Titi Amigo mesél nekünk egy kicsit a kampányról, többek között a pécsi tapasztalatok alapján. 

„A kampánynak az a lényege, hogy minél szélesebb körben elterjesszük a felvételi hírét. Kampány nélkül sokkal kevesebben hallanának rólunk. Másrészt csapatépítésnek is jó a jelenlegi Amigóknak.”

Titi azt is elmesélte, hogy melyek azok a médiumok, amelyeken keresztül a legtöbb jövőbeli Amigót eléri a szervezet.

„A legtöbb érdeklődő vagy a saját Amigo ismerőseitől vagy az egyetemi órákra szervezett látogatásokon hall rólunk, ezért próbáltam minél több karra óralátogatást szervezni. Aztán ott vannak a plakátok, amiket a karok fő épületeiben, kollégiumokban, a Tudásközpontban és pár kávézóban raktunk ki.”

Hogyan hallottál az Amigosról?
Megkérdeztük az újaktól, hogy ők hogyan hallottak az Amigosról, és a következő diagrammal tudjuk ábrázolni a megkérdezettek válaszait. (debreceni és szegedi újak)
Miért döntöttél úgy, hogy csatlakozol az Amigoshoz?
Kifaggatuk az újakat, hogy miért döntöttek úgy, hogy csatlakoznak az Amigos-hoz:

„Nagyon szép dolognak gondolom az önzetlen segítséget, és igyekeztem mindig is ezt az életem részévé tenni, ezért már régóta szerettem volna az Amigoshoz is csatlakozni és segíteni a gyermekeken, akiknek örömöt szerezhetünk a nehezebb napokon is. A jövőben is gyermekekkel szeretnék foglalkozni, mint gyermekpszichológus ezért úgy gondolom, hogy a jövőbeli munkámhoz is nagyon jó tapasztalatot tudnék itt szerezni, valamint motivált még, hogy egy ilyen jó közösséghez tartozzak, mint az Amigók és sok jó emberrel megismerkedjek. ” – Viki Amigo

„Szerettem volna egy nemes cél érdekében alkalmazni a tudásom és tulajdonságaim, mint például a nyelvtudásom és játékos énemet, hogy ezt ötvözve színesebbé tegyem a gyermekek életét a klinikai falai között.” – Petra Amigo

A felvételi folyamat
Természetesen fontos a szervezet számára az, hogy olyan tagokkal bővüljön, akik képviselik az Amigo értékeket, ezért egy felvételi folyamaton kell előzetesen átmenniük a jelentkezőknek, mielőtt döntés születne arról, hogy felvételt nyernek-e vagy sem. A felvételi folyamatot szintén az Amigók bonyolítják le, ugyanis ők azok, akik a leginkább el tudják dönteni, hogy szívesen dolgoznának-e együtt az adott illetővel, vajon jó Amigo lenne-e belőle.

A felvételi egy írásbeli feladatsorból áll, ahol kreatív kérdésekre kell választ adniuk a jelentkezőknek, majd ezután egy előre egyeztetett időpontban szóbeli beszélgetésre kerül sor, ahol szintén kreatívitás, talpraesettség és a személyiség megcsinllantására adódik lehetőség.

Azt is megkérdeztük az újaktól, hogy milyennek találták a felvételi folyamatot:

„Az írásbeli kérdései elgondolkodtatóak voltak, tükrözték a szervezet elhivatottságát. A szóbeli rész derűs hangulatban telt. Miután kijöttem a teremből úgy éreztem még nagyobb kedvem van az önkénteskedéshez.”  – Balázs Amigo

„Nagyon kreatívnak tartottam az írásbeli feladatlapot, sok színes kérdés volt amiből szerintem megmutatkozik a kitöltő személyiségének és gondolkodásmódjának nagy része. A szóbeli elbeszélgetés pedig egy nagyon barátságos és közvetlen beszélgetés volt, ami érintett fontos témákat is viszont egy percig sem éreztem nyomás alatt magam, nagyon jó hangvételű volt az egész.” – Viki Amigo

„Igazán barátságos és kreatív benyomást keltett bennem.” – Mónika Amigo

Amigo Iskola
Miután megszületnek az eredmények, jöhet az első legfontosabb dolog, ami segít az újaknak beépülni a közösségbe, az Amigo Iskola. Ez egy egész napos rendezvény, mely során megismerkedhetnek a szervezet létrejöttéről, felépítéséről, a kuratóriumi tagokkal, Amigo felelősökkel. Szó volt arról is, hogy hogyan néz ki egy bevetés a kórházakban, milyen kötelező és fakultatív programok vannak a szervezet életében, valamint az Amigó értékekkel is megismerkedhetnek.

A debreceni új-generációs Amigók azt is elmesélték, hoigy érezkték magukat az Amigó Iskolán, ahol nap közben rágcsa és pizza várta a jelenlévőket.

„…jó volt megismerni Amigokat és mindenki nagyon közvetlen és befogadó volt.” – Matyi Amigo

„Minden tetszett és sok fontos infót átbeszéltünk. A közösségben nagyon jól éreztem magam és hamar feloldódtam a társaságukban.” – Vikó Amigo

„Mindenki nagyon jó fej és nyitott volt. A játékok alatt sikerült jobban megismernünk a többiek gondolkodásmódját, kicsit közelebb kerülni a másikhoz. Az előadások informatívak voltak, sok új infót kaptunk.” – Bogi Amigo

„Játékos, befogadó hangulat jellemezte az Amigo Iskolát. Ez nagyban segített a sok új információ befogadásában.” –  Balázs Amigo

Kivétel nélkül mindenki ajánlaná másoknak is, hogy csatlakozzanak a szervezethez, és a következő szavakkal jellemeznék a közösséget; közvetlen, varázslatos, odaadó, nyitott, összetartó, jóindulatú és manócskák.

A következő félévben is lesz tagfelvételünk. Ha felkeltettük az érdeklődésed, kövesd be az Amigos instagrammon, Facebook-on, TikTok-on és olvasd a két hetente megjelenő Amigos Blogot is.

Patai Rita

2023.10.08.