Nyelvtanulás a gyerekekkel Amigo módra

Hogyan kezdj bele a tanulásba a gyerekekkel?

Ez volt a címe annak az előadásnak, amit Rozenberszki Dávid, Alumni Amigo tartott az Amigók számára az Amigos Akadémia keretein belül. Dávid (akit a képen is láthattok) mindig is szeretett gyerekekkel bandázni, Amigóként pedig bevetései során különös gondot fordított az Amigos missziójára, azaz a nyelvtanításra is. Nem telt el úgy vele közös foglalkozás, hogy ne tanított volna legalább egy idegen szót a csillogó szemű gyerekeknek. Most Münchenből tartott a tudásszomjukat csillapítani vágyó Amigóknak online kurzust arról, hogy ő hogyan is csempészte bele bevetéseibe a nyelvtanulást, illetve arról, hogy hogyan is lehet átadni a gyerekek számára különböző ismereteket úgy, hogy az nekik érdekes, izgalmas és nem utolsó sorban befogadható is legyen.

De mi is az az Amigos Akadémia?

Az Amigos Akadémia egy évenkénti 6 alkalomból álló workshop/képzés sorozat, amely egy szakmai táborral zárul. Az Amigóknak minden évben legalább 4 ilyen alkalmon kell részt venniük, amit az előadások végén elhangzó titkos kódok vagy matricák begyűjtésével bizonyíthatnak, illetve a már említett szakmai táborban egyedi merch termékekre is beválthatnak. A közös tudásmegosztó platform indulásakor elsősorban Alumni Amigók és különböző vendégelőadók oszthatták meg tapasztalataikat és releváns ismereteiket az alapítvány aktív tagjaival, azonban az idei év tartogat néhány változást. Az előadók között ezentúl akár aktív Amigók is felbukkanhatnak, valamint sokkal gyakorlatiasabbak lesznek a képzések is, amiből már az idei első alkalom is adott egy kis ízelítőt. 

Mire van szükségük a gyerekeknek?

Az első és talán legfontosabb az az, hogy bizalom alakuljon ki köztünk Amigók és a gyerkőc között, akivel foglalkozunk. Ezt például elérhetjük azáltal, hogy kiderítjük milyen dolgok érdeklik őt (kocsik, állatok, zene stb…) és e köré próbáljuk építeni a feladatokat. Valószínűleg mindannyian egyet tudunk érteni abban, hogy sokkal könnyebben és szívesebben tanul az ember olyanról, ami érdekli és amit szeret is, és mivel főleg a gyerekeknél, általában az “iskola” = kényszer, így fontos, hogy minél több pozitív élményt szőjünk a “tanulás” szó fogalmához. 

No, de akkor hogyan is kezdjünk bele a tanulásba?

Először is nekünk, Amigóknak fontos felmérni a terepet, mikor megérkezünk. Mivel kórházi körülmények között vagyunk, így mind a környezet, mind a gyerek hangulata erősen befolyásolja majd, hogy mennyire fog hatékonynak bizonyulni az aznapi foglalkozás a gyerekekkel, hiszen lehet, hogy fáradtak, vagy csak nincs kedvük odafigyelni, játszani velünk. 

Minden esetre azt a szót, hogy tanulás soha ne ejtsük ki, ez számunkra tiltólistás! Nekünk ugyanis az a célunk, hogy a tanulást úgymond “becsempésszük” a foglalkozásba, játékba burkolva. Meg kell próbálni minél meghökkentőbb és emlékezetesebb feladatot kitalálni (például labda helyett dobáljon egy plüsst, vagy hadd döntse le a kártyavárat amit építettünk) hiszen minél több élmény füzödik hozzá, annál jobban megjegyzi majd! 

Érdemes lehet még az elején eldöntenünk, hogy aznap mit szeretnénk: ismételni vagy új ismeretet átadni, és csak ezután kitalálni feladatokat ennek keretében. Jó az is, ha tisztában vagyunk pár érdekes ténnyel, hogy minél fogékonyabbak tudjunk lenni arra, amikor a leginkább befogadóképes egy gyerek a tanulásra.

 

Figyelem görbe

Az úgynevezett “figyelem görbét” megnézve láthatjuk, hogy változik az figyelmünk az idő függvényében.

 

Valamint fontos szem előtt tartani azt is, hogy az információnak kb 20%-át hallás után, 35 %-át pedig írásban jegyzünk meg, de a legjobb, ha a gyerek magától jön rá egy válaszra, azaz a saját szavaival fogalmazza meg azt! 

Végső soron amiről soha nem szabad megfeledkeznünk; az a pozitív visszajelzés, hogy minél nagyobb sikerélményként éljék meg a gyerekek a tanulást.

 

 

 

A „rossz zsaru” szerepében

Egy bevetés alkalmával az Amigóknak nem csak a játék a küldetésük, hanem a tanulás és a nyelvek tanítása is. Az Amigo pár tagjai akár fel is oszthatják egymás között a szerepeket, hogy melyik fél lesz a tanulós fél, a “rossz zsaru” és melyik a játszós, a “jó zsaru”. A megválasztott szerepeket egymás előtt is fel kell vállalnunk, ahogyan azt is, hogy egy-egy látogatás alatt előkerül a tanulás is. Persze, csak úgy, hogy a bűvös szó nincs kiejtve. Természetesen ehhez a pár tagjainak össze kell dolgoznia, hogy a tanulás játékos legyen a gyermek számára is, és még ők maguk is lelkesedjenek az ötletért. 

Próbáld ki Te is!

Egy kis lelkesedéssel és némi kreativitással óriási örömet tudunk szerezni a gyerekeknek, sőt nyelvtudást is csempézhetünk az életükbe az imént említett játékos módon. Ezt a szuper eljárást, amit a fentiekben részleteztünk, nem csak az Amigók alkalmazhatják, és nem csak kórházi körülmények között. Bárki, aki szereti a gyerekeket – legyen az egy lelkiismeretes anyuka, egy gondoskodó nővér vagy báty, vagy akár egy nagylelkű nagyszülő – bátran vesse be ezeket a taktikákat akár otthon is, ha esetleg a hideg időszakban egy kis megfázással küzd a gyermek. De még az iskolai szünetek alkalmával is remek program lehet ez az unatkozó gyerekek számára.

Mindenkit csak bátorítani tudunk arra, hogy töltse be az “Amigo”, vagyis a barát szerepét a családban, rokonságban és bárhol, ahol csak lehetőség adódik rá.

Ohánovits Zsófia, Balla Dávid, Martonosi Patrícia, Molnár Petra
2023. 04. 24.