Minden, amit tudni akartál a felvételiről és az Amigo-mindennapokról!

Keressük az Amigos csapatának legújabb tagjait, 2023-ban már csak az őszi felvételi idején lehet jelentkezni a szervezethez. A felvételi jelentkezés szeptember 17-ig tart és úgy döntöttünk bemutatjuk, hogy telik egy Amigo újta a szervezetben. A mai cikkből megutdhatod, hogyan is néz ki a felvételi és milyenek az Amigo-hétköznapok!

Az Amigóság előtt – felvételi és jelentkezés

A jelentkezés első lépése a jelentkezési feladatlap kitöltése, melyet az adott város logójánál tölthettek le ezen a linken, amin azt is látjátok, hogy mi a határidő. A leadásnál ne feledkezzetek el az önéletrajzról és a Google form kitöltéséről sem. Első ránézésre egy hosszas, nehéz folyamatnak tűnik a feladatok megoldása, de ne aggódj, hiszen tényleg nincs rossz válasz. Itt nem a kézügyességeteket és művészi líratechnikátokat szeretnénk pontozni, hanem a gondolkodásotokat kicsit jobban megismerni. Van köztünk olyan, aki órákat töltött a rajz elkészítésével, de olyan is, aki egy kreatív ötlettel megoldotta öt perc alatt és inkább a kérdésekre koncentrált. A lényeg, hogy magadat add.

Következő lépésként mindenkit behívunk egy szóbeli beszélgetésre, aminél szintén igazak az előzőekben leírt gondolatok. Ez nem egy vizsga, legtöbbünk nem tanár, hogy minden egyes apró választ elemezzen. Ahogy az előzőekben itt sincs, jó vagy rossz válasz. Szeretnénk kicsit jobban megismerni Téged és ha neked lenne kérdésed felénk szintén felteheted. Gondolj arra, mintha egy ez kávézás lenne az egyik barátoddal.

Az első lépések – avató és iskola

Hiszen az Amigos, azt jelenti barátok és mi nem csak a gyerekekhez, de egymáshoz is barátként fordulunk. A sikeres felvételi után az Amigo Iskola és Avató lesz az első ilyen közös program, ahol a tapasztalt Amigók átadják tudásukat az újgenerációsoknak.  Szó esik ilyenkor a szervezet működéséről, az Amigók alapelveiről, a gyerekekről és a betegségeikről, valamint a kórházakról is. Nem maradhatnak el a csapatépítő feladatok sem, hiszen a nehezebb helyzeteket közösen könnyebbek oldjuk meg. Ezután kerül sor az Avatóra a híres-neves Amigos Kvízzel, ami után mindenki hivatalosan is Amigóvá válik.

Középpontban a gyerekek – avagy a kórházi látogatásokról

Na de nézzünk meg néhány kérdést, ami Téged is biztosan foglalkoztatott már.

A rövidtávú célunk, hogy minden magyarországi gyermekonkológiai központban jelen legyünk, de ahol ezt már elértük, a többi osztályon is szépen lassan próbálják feldobni az Amigók a gyerkőcök mindennapjait. Budapesten például a Tűzoltó utcai gyermekklinikáról indultunk, de azóta már jelen vagyunk az I. számú klinikán, a Bethesda kórházakban, az Ortopéd Klinikán, a Gottsen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben, az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Isegsebészeti Intézetben és és a Szent László Kórházban. Ezekben a kórházakban a gyerekek igen különböző betegségekkel kerülnek be, így nem biztos, hogy egyből egy onkológiára kerülsz, ha esetleg ez tartott volna vissza a jelentkezéstől. Egy Amigo egy félévig mindig ugyanazt a kórházat látogatja, melyekbe újgenerációsként még a beosztásunk alapján kerülsz, később viszont preferenciát adhatsz le. 

Szegeden is növekszik az Amigos létszáma így már ott is három különböző osztályra, a gyermekonkológiára, a gyermekpszichiátriára és a belgyógyászatra járunk. Debrecenben is az onkológia mellett a gyermekklinikára járunk, hogy minél több gyerkőc napjait tehessük szebbé.  Szombathelyi csapatunk családias, de annál lelkesebb tagjai, heti két napon látogatják a kórházban lévő gyerekeket. Legfrisebb csapatunk Pécsen pedig az onkológia mellett szintén elindultunk egy újabb osztályon, az endikrinológián is. 

A látogatások, vagyis Amigo-nyelven, a bevetések sosem egyformák. Minden alkalommal történik valami különleges és megfoghatatlan. Az élménybeszámolók az Instagram és a Facebook oldalon a legnagyobb visszajelzés arra, hogy mennyire gyönyörű az, amit önkéntesként átélünk.

Így küzdünk meg a nehéz helyzetekkel

Nem lehet elkerülni sajnos a váratlan vagy nehezebb helyzeteket sem. Az Amigo Iskolán ezekről is beszélünk és az első három alkalommal mindig egy tapasztalt Amigóval megyünk bevetésre. A legtöbbször szerencsére egy kis idő után minden gyerkőc belefeledkezik a játékba és az Amigók pont az ilyen nehézségeken segítik át a bennfekvőket. 

Na, de ki segíti át az Amigókat egy-egy nehezebb helyzeten? Minden hónapban először kiscsoportban a kórházi csapatok kórháztalálkozót tartanak, majd utána kezdődik a nagy közös városi Amigo-est. Utóbbiak sokszor a csapatépítésről szólnak, a kórháztalálkozókon pedig minden kis csoport megbeszélheti egymással az élményeit és a kórházfelelősök vezetésével feldolgozhatják a pozitív és megterhelőbb élményeket is. Az elmúlt pár félévben pedig már az Amigók rendelkezésére áll a pszichológus védőháló rendszer, ahol önkéntesként egyéni segítséget kaphatunk élmények feldolgozásához, megbeszéléséhez. 

Akár a szakmai tábor során rendezett pszichoedukáción, akár a már több évben megrendezett pszichoedukációs táborról van szó, igyekszünk hangsúlyt fektetni egymás és önmagunk megismerésére is. Ilyenkor „megszeretgetjük magunkat és egymást”. Nem csak a kórházi élmények kerülnek szóba, hanem az Amigó-lét minden aprósága, idén például a bizalomról beszélgettünk kisebb csoportokban a szakmai táborban. 

Egymás barátai is vagyunk – közösségi programok

mindennapok során is számíthatunk egymásra, de ez nem menne ilyen könnyen a táborok és közös programok nélkül. Ezek lehetnek szervezeten belüli események, mint egy közös évzáró vagy szülinapszervezés, de akár egy csoportos futás is. Emellett sokszor önszerveződő módon kerülnek megrendezésre programok, például ilyen volt a Hamigos, vagy több este, délutáni összeülés is. A sporthónap egy pandémiéból maradt hagyomány, ahol közösen igyekszünk az ország különböző pontjain akár egyénileg, akár együtt minél több kilométert megtenni (idén 7000km volt a cél!) a hónap végét mindig kenutáborral zárjuk.

Szakmailag is kipróbáljuk magunkat – a háttérfeladatokról

Emellett az Amigos különlegessége, hogy az önkénteskedésen kívül a háttérfeladatokban is részt lehet venni. Ezek mind az alapítvány munkáját segítik, ezáltal pedig a közös célt, hogy egy nap minden beteg gyerek legyen Amigo. A háttérfeladatok nem kötelezőek, de ha a félév elején elvállaljuk őket, akkor végig kell vinni, amit megígértünk. Ahogyan a kórházban, ilyenkor is egy Amigo mindig betartja, amit ígér. Ilyen háttérfeladatból született a támogaTok vagy az adományoZokni, de a TikTok oldalunkat is egy háttércsapat működtetik. Ezeknek köszönhetően rengeteg lehet tanulni egy-egy projekt során. 

Reméljük veled is találkozunk a felvételin!
Minden információért keresd a Facebook oldalunkat, csatlakozz be ma este egy Instagram élőzésbe vagy nézd meg a honlapunkat: https://amigos.hu/felveteli 

Raposa Renáta

Harazin Regina

2023.09.13.