KEZDD AZ ÚJ ÉVET AZ AMIGÓKKAL!

Sajnos a napsütéses, meleg idő még messze van, de a hűvösebb, nyirkosabb hónapoknak sem kell haszontalanul eltelnie. Ha január, akkor újévi fogadalmak. Ilyenkor sokak bakancslistájára felkerül a sportolás, az egészséges táplálkozás és a mentális egészség megőrzése is. Az év első heteiben még lázban égünk az újonnan született ötletekért, de január közepére rendszerint besűrűsödik a munka, vagy a tanulás, és a hőn áhított céljaink újból délibábbá válnak. Mégis, saját érdekünkben figyelmet kell szentelnünk arra, hogy a lelkünket feltöltsük. De mégis mivel? 

KÓRHÁZI MOSOLYOK

Ahogy a régi, bibliai mondás tartja: “aki mást felüdít, maga is felüdül” (Példabeszédek 11,25). Mások megsegítése, támogatása nem csak a célszemélyre van jó hatással, de arra is, aki segítő kezet nyújt másoknak. Időnként meg kell tudnunk állni, lélegezni egy mélyet és körbe nézni magunk körül, hogy vajon kinek is tehetnénk szebbé a napját. 

Az Amigos egyetemistákból álló önkéntesei éppen ezzel a szemléletmóddal járják a kórházak gyermekosztályait, remélve, hogy mosolyukkal és a dobozokban lévő játékokkal, akár csak egy rövid időre is, de el tudják feledtetni a gyermekekkel azokat a nehézségeket, amiken keresztül mennek a kórházi ágyban töltött időszak alatt. Szemmel látható, hogy a kicsik örülnek a társaságnak, a törődésnek és annak, hogy életük egy kis időre megtelik önfeledt vidámsággal és játékkal. Ennek a szülők, ápolók és orvosok is nagyon örülnek, csakúgy mint mi, a “zöldpulcsisok”. 

Számos pozitív “mellékhatása” van az önkénteskedésnek. Kiszakadunk egy kicsit a hétköznapi mókuskerékből és lelassulunk, mivel szinte visszarepülünk a gyerekkorunkba, ahogy önfeledten nevetünk, játszunk és beszélgetünk a kisiskolásokkal a kórtermekben. Ezzel főleg a gyermekek, de saját magunk szociális igényeit is kielégítjük, és feltöltjük a lelki tankunkat. Lehet, hogy odakint nem ragyogó még az idő, de mégis, egy kis odafigyeléssel és elköteleződéssel fénysugárt tudunk hozni egymás és magunk életébe is.

VILÁGKÖRÜLI ÉRDEKESSÉGEK

Az Amigók elsődleges küldetése – természetesen a jókedv elhozásával együtt – a játékos nyelvtanulás; a gyerekek kifejezetten szeretik ha gyakorlás mellett érdekességeket is megismerhetnek a különböző kultúrákról. Most az új évhez kapcsolódva nektek is elhozunk pár izgalmas példát a világ minden tájáról – avagy milyen tradíciókkal találkozhatunk január elején, míg mi lencsét eszünk.

Egy Amigónk örömmel osztotta meg velünk szilveszteri élményeit: „Pár éve egy spanyol házigazdánál köszönthettem 2020-at és meglepődve tapasztaltam, hogy éjfélhez közeledve a konyha megtelt apró, pontosan 12 szőlőszemmel teli poharakkal. Madridban, a Puerta del Sol téren minden év december 31-én hatalmas tömeg gyűlik össze, hogy a toronyóra tizenkét ütésére fogyassza el a szerencsét hozó szőlőszemeket; de mint kiderült, a világ bármely csücskében érje a Szilveszter a spanyolokat – ehhez a szép hagyományhoz ragaszkodnak. 🙂 „

Ugyanakkor más spanyolajkú országokban a 12 hónapot jelképezik és jólétet hoznak, míg Mexikóban illetve Kolumbiában minden szőlőszem előtt kívánnak is valamit. Lengyel barátaink az év első zuhanyzásához egy ezüst pénzt visznek magukkal a fürdőszobába, hogy szerencsés és anyagilag kedvező év elé nézhessenek. Romániában tájegység függő, hogy milyen babonát követnek: sok helyen úgy tartják, hogy a szilva-, alma és cseresznyefa ágai hozzák el az egészséget,  boldogságot és a gyermekáldást, de van aki pénzérmét dob a folyóba.

Svájcban pedig fagylaltot vágnak a földhöz a jó szerencse érdekében (ezt még kutatjuk, hogy igaz-e :D). De nem csak a svájciaknak vannak ilyen meglepő szokásaik: például Dániában az a hagyomány, hogy a nem használt edényeiket törik szét az emberek kedves barátaik és rokonaik ajtaja előtt szeretetük jeleként. Chilében pedig néhányan a temetőben alszanak Szilveszter éjszakáján, ami valljuk be igen meglepő tradíció, ám az ecuadoriakat sem kell félteni: ők madárijesztőt készítenek az év utolsó napján majd elégetik őket, hiszen az egész évben felhalmozott gondokat szimbolizálja és szerencsét hoz az újévre.

Ti milyen izgalmas hagyományt ismertek más nemzetektől?

Ha nincs semmilyen jól bevált tradíció a családban az újév köszöntésére, az sem baj, hisz’ végső soron mi vagyunk a saját szerencsénk kovácsai. Újévi fogadalmat is tehetsz így év elején, ezzel egy jó kis hagyományt bevezetve januárra. Mint már említettük, az önkénteskedés nem csak karitatív munka, de nagyszerű szórakozás is, különösen nálunk, az Amigosnál, hiszen új barátokra tehetsz szert, akár a gyerekek közül is, akikkel a kórházban játszol. 

Ha meghoztuk a kedved, bátran jelentkezz hozzánk önkéntesnek! Alig várjuk, hogy megismerjünk! Épp most zajlik az öt Amigo városunkban a felvételi időszak, szóval csekkold a részleteket a határidőkről és teendőkről itt:  https://amigos.hu/felveteli/ 

Patai Rita, Tulipánt Flóra és Bakter Veronika

2023. 01. 30.