BARÁTSÁGGAL TELI KALANDOBOZZ!

Az elmúlt hetekben az Amigos a gyerekekért Alapítvány közösségi média felületein már sokan láthatták a KALANDobOZZ-t. Ez a “varázsbőrönd” az Amigo-bevetések élményét viszi el azokhoz a kórházban gyógyuló gyerekekhez, akikhez nem jutnak el Amigók. A játék, a nyelvtanulás és barátság “becsomagolásával” szeretnénk még több gyerkőc arcára mosolyt csalni. 

Nem a fán teremnek ezek a csodával és örömmel megtöltött dobozok, hanem gondos és szorgos kezek állítják össze a tartalmát. Dobos Katát, a “varázsbőrönd-projekt” összefogóját  kérdeztük arról, hogy mit is találhatunk a KALANDobOZZ-okban, valamint arról is kifaggattuk, hogy számára mi volt a nagy kedvenc a játékok közül. Azt hiszem mindannyian boldogan elfogadtunk volna gyerekként egy ilyen ajándékot a karácsonyfa alatt. 

Az iskolásoknak és az óvodásoknak is készült külön doboz, amelyek sok-sok kincset rejtenek:

Kata elárulta nekünk, hogy a dobozokhoz online anyagok is tartoznak. “Az ovis dobozban főként a mesékre koncentráltunk. Itt Gryllus Vilmos és Regi Amigo által felolvasott meséket hallgathatnak meg a gyerekek. Az iskolásoknak pedig egy komplex videó foglalkozást készítettünk, ahol a Világűrben barangolhatnak, és közben fel kell használniuk a dobozban található LEGO szettet.

Világűri kalandok az Amigókkal

Brigi és Dani Amigók nélkül nem jöhetett volna létre a KALANDobOZZ egy igen szerves részei, a videós foglalkozások, vagyis azok az érdekes és játékos videók, amik nem csak önfeledt szórakozást biztosítanak a gyerekek számára, de a tudomány világába is betekintést nyerhetnek, többek között tanulhatnak az űrről és a Naprendszer bolygóiról. Utánajártunk, hogyan is kell pontosan elképzelnünk ezt  a virtuális kalandozást.

A LEGO kockák akkor élvezetesek igazán, ha van egy kalandos történet, aminek mi is részesei lehetünk és saját kreativitásunkat felhasználva valami egyedit alkothatunk egymás társaságában. Brigi és Dani Amigók arra invitálják a gyerekeket, hogy segítsenek nekik megmenteni a világűrt a szennyeződéstől, ezáltal felhívva a figyelmet a környezetvédelemre és a tudatosságra.

Dani Amigo szerint “a legnagyobb pozitívuma ezeknek a világűri kalandoknak az, hogy a gyerekek számára a megoldások során nem csak az univerzum kapuit nyitja meg, hanem lehetőséget teremt a sorstársaik felé is kinyílni, hogy közös erővel teljesíthessék sikerrel az eléjük gördülő akadályokat, vidám feladatokat.A kaland végére a videók segítségével sok-sok remek építménnyel, rajzzal és egy titkos baráti kézfogással is színesedik a gyerkőcök története.

Kik vettek részt a folyamatokban?

A több mint fél évig tartó összetett folyamatban megannyi Amigo kéz munkája van. A háttércsapat az Amigoson belül egy olyan csoportot jelent, akik egy konkrét projekten, felületen dolgoznak; így a KALANDobOZZoknak is volt egy háttércsapata, ami Saci, Kriszti, Mirtill és Panni Amigókból állt. Saci Amigo dolgozott az óvodás foglalkoztató füzeten, ráadásul az egyik mesét ő is illusztrálta! Kriszti és Mirtill Amigo az iskolai foglalkoztató füzetekért volt felelős. Panni sok-sok részfolyamatban vette ki a részét, míg Regi Amigo az online felület és a kommunikációs háttér biztosításával támogatta a KALANDobOZZok megszületését. Rajtuk kívül még sok-sok Amigo szállt be a dobozok megtöltésébe, a csomagolásba is.

Mely elemek a mi személyes kedvenceink a doboz tartalmából?

Kata ezt a választ adta kérdésünkre: “Nagyon nehéz egy dolgot kiemelni, inkább azt szeretem mindkét dobozban, hogy komplex, kerek egész lett. De ha mégis választanom kellene, akkor az óvodás doboz egy hajszálnyival közelebb áll hozzám, mert már a folyamat elején tudtuk, hogy iskolásokra egy kicsit jobban be van rendezkedve az Amigos, de óvodás foglalkoztató füzet még nincs. A kártyajáték viszont, amit Enikő Amigo fejlesztett eredetileg iskolásoknak készült és egy kicsit leegyszerűsített változatot kaptak az óvodás korú gyerekek is.

Dani Amigo pedig így nyilatkozott: “Ugye kétféle dobozzal készült a csapat korosztályok szerint bontva (ovis és iskolás): engem teljesen megnyertek az ovis csomagból a cuki ujjbábok az iskolásból pedig a LEGO készlet. De talán mind közül a legnagyobb kedvencem mégis a mindkettő boxban fellelhető saját fejlesztésű világutazó kártya-csomag.

És neked melyik eleme tetszik legjobban a KALANDobOZZnak? 

Reméljük mindenki megtalálja bennük a kedvencét, és sok gyerkőc napjait tölthetjük meg a varázsdoboz által barátsággal és vidámsággal. Nézz utána a közösségi média felületeinken, merre is jutottak el a dobozok, és mit szóltak a gyerekek hozzá!

Még több információt pedig itt találsz a KALANDobOZZ-ról: https://amigos.hu/amigos-box/

Patai Rita, Tulipánt Flóra és Bakter Veronika

2022. 11. 20.