Budapest

A legnagyobb létszámmal a budapesti csapat rendelkezik, jelenleg 70 lelkes egyetemista járja hétköznaponként kórházakat a zöldpulcsijukban. Bori Amigo a “sok kicsi sokra megy” kifejezéssel tudná leginkább jellemezni a budapesti kórházi csapatokat. Egyre több kórházi egységben lehetünk már jelen, ami ezt a nagy közösséget összetartja és egyben mégis szétosztja kisebb csoportokra. Mindig számíthatunk a másik kórházi egységre is, ha segítségre lenne szükségünk. Az Amigóknak egy-egy kórházi bevetés a napjuk fénypontját jelentheti, amikor ők is kiszakadhatnak a valóságból a gyerekekkel eltöltött idő alatt. Később a bevetés élményeit, a kialakult érzéseket, gondolatokat megoszthatják a kórházi csapatukban. A közösség aktív építése érdekében havonta kerülnek megrendezésre kisebb létszámú kórháztalálkozók és az Amigo estek, ahol már az egész nagy csapatnak van lehetősége ismerkedni és közös emlékeket gyűjteni. Gábor Amigo szerint a budapesti közösségét a nyitott szó írja le a legjobban. Virág Amigo is úgy gondolja, hogy a sok színes egyéniségnek és a befogadó légkörnek köszönhető, hogy itt mindenki könnyen megtalálja a helyét és kialakíthat életre szóló barátságokat.

I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika

A klinika Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztályán a bent fekvők általában bulimiás vagy anorexiás állapotuk miatt maradnak ki az iskolából. Náluk teljes mértékben a tanuláson van a hangsúly. Főleg angolt és németet tanulunk velük, nyelvvizsgára, érettségire készülünk és figyelünk, hogy ne maradjanak le a tananyaggal. Néha pedig orosz, francia és spanyol szavakkal is bővíthetjük a tudásukat.

Szent László Kórház

A Szent László Kórház picit eltér az általunk látogatott kórházak sorától. Hogy miért is? Az odajáró Amigók gyakran tetőtől-talpig steril ruhába öltözve látogatnak. Szerencsére az osztály rendkívül készséges és segítőkész az Amigókat illetően. Rendkívül nagy megtiszteltetésnek tekintjük, hogy látogathatunk, és ahol tudják, segítik az önkéntes munkánkat. Ebbe a kórházi csapatba már legalább egy fél éve önkénteskedő Amigo kerülhet be, mivel az itt tartózkodó gyerkőcök rendkívül szigorú steril körülmények között élnek az osztályon a kezeléseik során, és látogatóikra is ezek a szabályok érvényesek. Külön „kisokost” hoztunk létre a Szent Lacis Amigóknak, hogy mindig tudjuk pontosan, mikor mi a teendő. Itt, az Őssejt-transzplantációs Osztályon még inkább érezzük azt, hogy egy pár négyzetméteres steril boxban üldögélő gyerkőc, aki akár 100 napon keresztül is ott van, mennyire értékeli azt, ha meglátogatják a barátai, az Amigók.

Tűzoltó utcai II. számú Gyermekgyógyászati Klinika

A Tűzoltó utcai gyermekklinikára kezdtünk el legelőször járni, immár ötödik éve látogatjuk a gyerekeket, jelenleg két osztályon: az onkológián és a hematológián. Ezeken a részlegeken a gyerekek általában hosszabb időt töltenek bent, így nagy hangsúlyt fektetünk a tanulásra is, de persze emellett a közös játék nem maradhat el sohasem. A foglalkozásokat óriási szeretettel és izgalommal várják a gyerekek, akik minden alkalommal egyre közvetlenebbek, így mikor belépünk az osztályokra mosolygós szempárok fogadnak minket és néhány perc múlva már harsog a folyosó a nevetéstől. Azokért a pillanatokért fantasztikus Amigónak lenni, amikor a gyerekekkel csak egy kicsit is sikerül elfeledtetni, hogy kórházban vannak, és őszintén tudnak örülni a játéknak vagy akár a tanulásnak, és a Tűzoltó utcai Klinikán ezekből a pillanatokból sosincs hiány.

Bethesda Gyermekkórház – Bethesda utca

A „Nagy Bethesdában” -ahogy mi hívjuk- három osztályra járunk: a sebészetre, az égési osztályra és a belgyógyászatra. Ebben a kórházban csak pár napot töltenek általában a gyerekek. Talán a legnehezebb az égési osztály számunkra, mivel ott gyakran találkozunk olyan gyerekekkel, akiknek komoly fájdalmaik vannak. Mi azért vagyunk, hogy tudják, hogy csak azért, mert egy baleset miatt ők kicsit máshogy néznek ki, nem jelenti azt, hogy mások is lennének, mint a többi gyerek. Ugyanolyanok, hisz ugyanazt szeretik csinálni, ugyanannyira ügyesek, okosak és kedvesek, mint a többiek.

Bethesda Gyermekkórház – Ilka utca

A Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának Ilka utcában található Lórántffy-részlegére 2017-ben kezdtünk el járni a pszichoszomatikus és rehabilitációs osztályokra. A kórház jellegzetessége a gyerekbarát környezet, óvoda hangulatú játszóterem, a színes mintás falak, ahol a gyerekek a lehető legkomfortosabban érzik magukat és kön – nyebben barátkoznak az Amigókkal.

Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet- OMIII

Az OMIII-ba először a pandémia alatt oltási önkéntesként segítették az Amigók a kórházi dolgozókat. 2021 júniusától már a gyermekidegsebészeti osztályt is látogathatják Amigók. Az osztályra egyszerre maximum két Amigo tud bemenni, de a preferált az egy fő, épp ezért csak tapasztalt Amigók látogathatják az OMIII gyermek osztályát, gyakran tetőtől-talpig steril ruhába öltözve. A sok-sok játék, beszélgetés mellett, a tanulás és kézműveskedés is elő szokott kerülni a bent fekvő gyerekekkel.

Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központja az Amigos legújabb kórházi egysége, 2022 márciusában kezdődhettek el a bevetések. A gyermekkardiológiai és szívsebészeti osztályon az Amigók az egészen pici gyerekektől kezdve a kamaszokig igény szerint foglalkoznak a bent lévőkkel, legyen szó gyurmázásról, kézműveskedésről vagy tanulásról.

Debrecen

Amigonak lenni a cívis városban
Ahogy nő a Debrecenben töltött “évgyűrűim” száma, egyre jobban világos számomra, hogy mi az ami legjobban városhoz köt és meghatározza a mindennapjaimat, érzéseimet. Erre egyértelmű választ találtam. A barátaim teszik felejthetetlenné az itt töltött éveimet, akik közül jelentős számban az Amigos berkein belül ismerkedtem meg. Az Amigoshoz való csatlakozásom óta az az érzésem, hogy rokon lelkekre találtam, ők azok akik a “zöld színt” nyújtják a szürke hétköznapjaim kiszínezésére. A városi rendezvények (pl:Amigo est) hihetetlenül jó hangulatban szoktak lezajlani, az önfeledt jókedv és minőségi időtöltés a rendezvények kulcsszavai. Vannak kisebb csoportos foglalkozások is ( Kórház találkozó), ami közelebb visz egymás megismeréséhez és a másik gondolatainak megértéséhez. Egy szó, mint száz, ezek a fórumok, ahol találkozunk egymással, nem csak fizikailag, hanem szellemileg is, felejthetetlen élmények, amiket szerencsére együtt élünk meg….Kívánom mindenkinek, hogy ilyen mélységben és ilyen minőségben lehessen tagja egy közösségnek!
⁃ Laci Amigo

A debreceni Gyermekklinika osztályait látogatjuk két kórházi csapatot formálva. Az onkós csapat felelős a hematológiai-onkológiai osztály kis betegeinek boldogságáért. Itt van lehetőségünk akár heteken-hónapokon keresztül foglalkozni a gyerkőcökkel, sokszor családias hangulatban eltöltve a közös délutánokat. A gyermekklinikás csapat látogatásai ezzel szemben váratlan fordulatokat tartogathatnak és sosem tudhatjuk, hogy hány gyerekkel fogunk aznap játszani. Ennek oka, hogy számos osztályon megfordul ez a csapat, van amikor egész kórteremnyi gyerkőc gyűlik össze és ilyenkor gyakran a játékos doboz összes játéka kipróbálásra kerül.
⁃ Panni Amigo

Ha a debreceni csapatnak is feltennénk a majdnem minden Amigos Mini foglalkozáson
elhangzó kérdést: “Mi a szuperképessége annak amit építettetek?” Nos valami olyasmi
válaszokat kapnánk, mint a teljesen légből kapott programötletek, a véletlen találkozások, a nevetőgörcsbe fulladt évnyitók, a pocsolyákban úszógumival chillezgetés, belsős poénokkal bingózás és hasonló furcsa dolgok. Remélem hamarosan a nemrégiben megszervezett miniAmigoesból egy több napos esemény is megvalósulhat majd amikor a többi város Amigói is megismerhetik a a debreceni csapat mindennapjait és a csodálatos újgenerációs tagjainkat.:)
⁃ Dorka Amigo

Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Intézet

Elsősorban a gyermekonkológiára járunk, de ott vagyunk a belgyógyászati, pulmonológiai, sebészeti és intenzív osztályokon is. A sok-sok kézműveskedés mellett, a társasjáték a másik nagy kedvenc. A gyerekek életkorától függően a nyelvtanulás is sokszor fókuszba kerül. Főleg angolt és németet tanulunk, de előkerül a román, orosz, spanyol, francia és a jelnyelv is.

Szeged

Szegeden családias légkörű Amigo csapat tesz a gyerkőcök boldogságáért. A közösség nagyon összetartó, tudjuk mi a helyzet a másikkal, éppen milyen az amigósága. Én személy szerint úgy érzem, egy nagy baráti társaság vagyunk, akik kreatív és irtó jó hangulatú Amigo-esteken összegyűlnek, és igazán komoly témákról, a nehézségeinkről is bátran merünk
beszélni. Az a fogalom, hogy #teamszeged egy különleges kis kapcsot jelent, hiszen minden országos rendezvényen időt szánunk egy közös fotóra, vagy csak egy ölelésre.
A kórházba járásról: Járvány-mentes időkben zöldpulcsisok jelennek meg az SZTE Gyermekpszichiátriai, onkológiai és belgyógyászati osztályain is. Az utóbbi időben csupán a „pszichi” tudott fogadni minket, ahol kisebb csoportokban játszottunk és tanultunk a leginkább iskolás korú gyerkőcökkel. Pár idegen nyelvű kifejezés megismerése, a Küldetésfüzet és a sokan játszható társasok bizonyultak a legnagyobb favoritnak. Jelenleg azonban egyik osztályt sem látogathatjuk, ám a kórházi osztályok üzenetei alapján hiányolnak minket a gyerekek és a
kórházi dolgozók is, nagyon várják, hogy újra megjelenjünk a csoda-dobozainkkal. Mi pedig nagyon készülünk a visszatérésre, mindegyik online programból kivesszük a részünket, hogy
sok-sok gyermekhez eljussunk. A város több vállalkozója is szívesen mellénk áll mind a felvételi, mind pedig a 2021 őszi nagykövetkampány során. Különleges eseményként talán ezeken a helyszíneken tartott kézműves délutánjaink, beszélgetős, társas-játékos alkalmainkat említeném. Ilyenkor kisgyermekes családoktól kezdve az egyetemistákig több emberrel is meg tudjuk osztani terveinket és céljainkat, hogy egy napon minden beteg gyermek mellett legyen Amigo.

Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika – gyerekosztály

Nagyon várnak bennünket a csöppségek, és a sok játék és kézműveskedés mellett sosem marad el a tanulás. A foglalkozások fő nyelve az angol, német, de egy kis szerb és latin nyelvi leckéről is lehet szó! A mindennapokat rendszeresen olyan aranyos történetek dobják fel, mint például Zsófi Amigóé: „Az elmaradhatatlan délutáni bevetés izgalma egész nap bennem volt, még akkor is, amikor a fagyos utak miatt elkéstem a vizsgámról, vagy amikor rám léptek a villamoson. Egy 4 éves tündérkéhez mentem. Első alkalom volt, hogy Amigóval találkozott, de egy percig sem éreztem rajta feszengést. Felszabadultan csicsergett nekem. Üvegfestés és kártyázás után megpillantotta a külön kis dobozba kigyűjtött társasjáték figurákat. Szétosztottuk a bábukat, akik hozzá kerültek, ők a lányok, akik hozzám, ők a fiúk. Egymáshoz tipegve a fiú megkérdezte a szép hölgyet “Szabad egy táncra?” – a válasz a következőképp hangzott „Oké!”. Bizony megtanítottam neki, hogy minden alkalommal ki kell várni, amíg a hercegnőket a hercegek kérik fel táncolni, így mindig türelmesen állt a bábuval, amíg meg nem kérdeztem efelől. Ez a története annak, hogyan lett egy négy éves tündérke igazi kis hölgy és a bálozási etikett szakértője, és hogyan lett a szívem ismét hálával teli, hogy Amigo lehetek!”

Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika – pszichiátria

A szegedi pszichiátrián kézműveskedéskor, színezéskor lehet a gyerekekkel a legjobbakat beszélgetni – ilyenkor lehet őket igazán megismerni és ilyenkor törnek elő belőlük olyan gyermeki őszinteséggel feltett kérdések, mint például „ A néni hány kiló?” Ezek a megnyilvánulások mindig megmosolyogtatják az embert és általuk visszaidézzük a saját gyerekkorunkat, amikor mi is ilyen kérdésekkel bombáztuk a felnőtteket. Az osztályon a gyerekek, a nővérek és az ápolók egyaránt várnak minket, és távozásunkkor biztató szavakkal búcsúznak: ,,Jó, hogy jöttetek.”, ,,Jó volt ez a foglalkozás!”, ,,Jöttök holnap is?” – s ez csupa pozitív gondolattal tölti meg az Amigo-szíveket.

Szombathely

Szombathelyen én személy szerint felemelő érzésnek érzem az Amigóságot. A közösség kicsit, így mindenki ismer mindenkit, szoros barátságok könnyen alakulnak. Probléma esetén mindig van kihez fordulni, mindig van segítség. Habár néha noszogatni kell néhány társunkat, az információ is viszonylag könnyen áramlik, mert „Slack-lustaság” esetén is egyszerű informálni ezt a kis létszámú csoportot.

A szombathelyi csapat a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházat látogatja jelenleg heti két alkalommal.
A kórházba járás mindig zökkenőmentes. Felmegyünk lifttel a negyedikre, a kötelező fertőtlenítés után elkérjük a nővérektől a kulcsot, lepakolunk és felvesszük a dobozunkat, majd visszatérünk a nővérekhez, akik mindig készségesen és kedvesen segítenek minket és tájékoztatást nyújtanak, hogy melyik szobában milyen korú gyermek tartózkodik. A kórházi bevetés leggyakrabban a közös térben történik, hogy minél több gyermek tudjon részt venni.

Különleges dolog Szombathely életében az Alpokalja a Daganatos Gyermekekért Kh. Alapítvánnyal zajló néhány éves együttműködésünk, fontos esemény pedig a Csodaszarvas Tábor, amiben az Alpokalja Alapítvánnyal közösen egy hétig nyaranta súlyosan beteg gyermekeket, gyógyult gyermekeket, testvéreiket és családjukat szórakoztatjuk, segítjük és együtt töltünk egy önfeledt, változatos programokkal tarkított hetet.

Markusovszky Egyetemi Oktatókórház

2019 áprilisa óta járunk Szombathelyre, itt leginkább játékkal és kreatív programokkal töltjük az időt. Általában akikkel találkozunk, mindig megtanulják a Dixit szabályait, vagy alkotnak valami apróságot. Nagyon jó a kapcsolat a nővérekkel is, akik nem csak a zöld pulcsi vagy a névtábla miatt ismerik meg az Amigókat, hanem arcról is.

Pécs

Szerintem a lehető legjobb csapat vagyunk, 11 irtó cuki lányt ismerhettem meg ebben a kis közösségben, mindig jó a hangulat a talikon, segítünk egymásnak számíthatunk egymásra, szépen összedolgozunk. Egy összetartó kis csapattá váltunk, nagyon rövid idő alatt.
Bia Amigo

Sajnos mi pécsi Amigók a vírushelyzet következtében nem tapasztalhattuk még meg milyen egy igazi offline bevetés élménye, de alig várjuk, hogy meglátogathassuk a gyerekeket a kórházakban is, és játszhassunk velük. Addig is online foglalkozásokon vesszük ki a részünket és próbálunk mosolyt csalni a gyerkőcök arcára.
Nóri Amigo

Az ősszel alapult kis csapatunk, a felvételi során 4 szuper új Amigoval gyarapodott, így nagy örömünkre már 12-re nőtt a pécsicsoport. Az első közös Amigo estünk az évben nagyon jól sikerült, jól éreztük magunkat és sokat nevettünk együtt. Lelkesen szervezzük már a következő hónap Amigo estjét, ahol újból összegyűlik majd a kis csapatunk!
Nóri Amigo

Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika

2021 szeptemberében kaptunk engedélyt a pécsi klinika látogatására, ezzel elindítva az 5. vidéki városunkat. Sajnos a pandémia közbeszólt, de alig várjuk, hogy elkezdhessünk járni a pécsi onkológiára is.

Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika – Endokrinológiai osztály

Az osztályon a bevetéseink 2022 májusában indultak el, jelenleg ez a legújabb kórházi egységünk. Itt krónikus beteg gyerkőcöket látogatunk, elsősorban diabéteszes és vesebeteg gyereket. Velük a foglalkozások során a hangsúlyt elsősorban a játékos nyelvtanulásra helyezzük.