Gyakran Ismételt Kérdések

Szülőknek

Hogyan tudok gyermekemmel regisztrálni az online programokba?
Online programjainkba az adott foglalkozás online felületén jelentkezhetnek, azonban online programjaink jelenleg nem aktívak.

Kik jelentkezhetnek az online programjaitokba?
Az Amigos Minibe programba 6-12 éves gyerekeket várunk, akik két korcsoport szerint jelentkezhetnek. Elsősorban olyan gyerekek jelentkezését várjuk, akik szerényebb anyagi körülmények között élnek és az Amigos Mini egy lehetőséget jelent számukra.

Mit jelent az, hogy készségfejlesztő foglalkozás?
Az Amigók játékosan tanulnak a gyerekekkel legyen szó online egy izgalmas mese alapú foglalkozásról, vagy kórházi bevetésekről. Nem csak egy tudásanyagot szeretnénk átadni, hanem szeretnénk a szociális készségeket, a csapatmunkát, a logikus gondolkodást is fejleszteni.

Hogyan tanultok a kórházakban a kisebb gyerekekkel?
Játékba csempészve! Igyekszünk új szavakat, kifejezéseket, szabályokat megtanulni együtt, és ha már ez sikerül azt is nagy sikerélménynek tudjuk elkönyvelni. A közös foglalkozások alapja a barátság, így emellett próbálunk becsempészni tanuláshoz is megfelelő eszközöket. A kórházakban saját fejlesztésű munkafüzeteinket is használjuk, ezekkel a nyelvtanulás is sokkal könnyebben megy!

Milyen irányelvekre figyeltek a gyerekekkel való foglalkozás során?
Az Amigók lelkes önkéntesek, akik szabadidejükben választják a kórházi önkénteskedést. Folyamatos képzéseken vesznek részt, hogy minél naprakészebbek legyenek, illetve mosolyukkal, példamutatásukkal s barátságukkal is jelen vannak a gyerekeknek. Az Amigos gyermekvédelmi irányelveiről pedig itt olvashat többet!

Támogatóknak

Hogyan tudlak támogatni titeket?
Nagyon szívesen fogadjuk a támogatásokat mindenféle formában. Rendszeres, havi anyagi támogatások segítségével tudjuk biztosítani a fenntartható, hosszútávú működésünket, így tudsz minket pénzzel támogatni, itt. Emellett szeretünk értékteremtő együttműködésekben gondolkodni, így ha szolgáltatással, vagy a kapcsolati hálóddal, vagy tárgyi adományokkal segítenél nekünk, azt itt jelezheted.

Az adó 1%-od felajánlása is sokat jelent számunkra, illetve egytemistaként az időddel, önkéntesként is támogathatod a szervezetet.

Már nem vagyok egyetemista, de szívesen segíteném a munkátokat. Hogyan tehetem ezt meg?
Alapvetően hiszünk abban, hogy lelkes önkéntesekkel értékteremtő együttműködésekben tudunk együtt gondolkodni. Nézz szét bátran a szabad pozíciók oldalon, illetve a támogatásodért is nagyon hálásak vagyunk!

Emellett ha bármilyen szolgáltatással, szakmai tudással segítenél nekünk írj bátran egy email at irjnekunk@amigosagyerekekert.hu-ra és biztosan találunk közös pontot!

Adománygyűjtő kampányaink

2023-as kampányok

Húsvéti AdományoZokni Kampány:
2023. március 23 – április 14.
Kampány formája: Facebook hirdetések, social media posztok (instagram, facebook, tiktok, linkedin), hírlevelek
Befolyt összeg: 886 661 forint
Cél: Általános gyűjtés a kórházi foglalkozások finanszírozására
Adó 1% kampány:
2023. március 14. – május 23.
Kampány formája:Facebook hirdetések, social media posztok (instagram, facebook, tiktok, linkedin), hírlevelek
Befolyt összeg: még nem ismert
Cél:  általános gyűjtés – egy napon minden beteg gyermek mellett legyen egy Amigo

2022-es kampányok

Húsvéti AdományoZokni Kampány:
2022. április 4 – április 16.
Kampány formája: online, hírlevelek, social media, csak magánszemélyek
Befolyt összeg: 806 510 forint
Cél: Általános felhívás, foglalkozások fenntartása 
Adó 1% kampány:
2022. március 15. – május 20.
Kampány formája: online, hírlevelek, social media
Befolyt összeg: 8 013 472 forint
Cél: Általános felhívás, egy napon minden beteg gyermek mellett legyen egy Amigo 
KALANDobOZZ kampány:
2022. szeptember 20. – november 13.
Kampány formája: online, hírlevelek, sajtó, social media
Befolyt összeg: 692 443 Ft
Cél: 1000 KALANDobOZZ eljuttatása 8 gyermekklinikára
Karácsonyi AdományoZokni, Pulcsi és Bögre kampány
2022. november 15. – december 19.
Kampány formája: online, hírlevelek, social media, magánszemélyek és cégek
Befolyt összeg: 3 486 488 forint
Cél: 2023-as foglalkozások finanszírozása
A 2022-ben magánadományozási kampányokból befolyt összegek 19%-át fordítottuk az adománygyűjtésekhez kapcsolódó költségek fedezésére.

Egyetemistáknak

Ki jelentkezhet önkéntesnek, Amigónak?
Önkétesnek jelentkezhet mindenki, aki jelenleg aktív felsőoktatási tanulmányait végzi és legalább egy idegen nyelven társalgási szinten beszél. Nincs szükség nyelvvizsgára, fontosabb a nyelvismeret, és bármilyen egyetemi szakról jelentkezhetsz hozzánk az alábbi városokba: Budapest, Debrecen, Szombathely, Szeged, Pécs. Szuper, ha azonosulni tudsz az értékeinkkel, ha szereted a gyerekeket és szívesen részt vennél a szervezet építésében, háttérmunkákban is.

Mikor van felvételi? Hogyan adhatom le a jelentkezésem?
A tavaszi és őszi félév elején, egy évben kétszer hirdetünk felvételi jelentkezést. Először egy kreatív írásbeli feladatlapot kell kitöltened, ezután pedig mindenkit egy szóbeli beszélgetésre hívunk a saját városában. A felvételi folyamat nagyon simán szokott menni, nem kell izgulni előtte, a lényeg hogy megismerjünk téged és neked is lehetőséged legyen velünk megismerkedni. Bővebb infokért kattints ide: [felvi oldal]

Milyen előírásokkal járhattok kórházba?
A gyermekek és egymás védelme érdekében igyekszünk a maximális egészségügyi előírások betartására. Kórházba csak az intézmény által előírt COVID szabályozásoknak megfelelve mehetünk, illetve a maszk használata is kötelező. Emellett egyes kórházakban, osztályokon (például onkológián) egyéb védőruházatra – cipővédőre, kesztyűre, orvosi köpenyre – is szükség lehet.

Milyen gyakran jár egy Amigo kórházba és mennyi idő egy látogatás?
Általában kéthetente másfél órát, online pedig hetente-kéthetente egy órát. Természetesen ez változhat, egyik alapértékünk, hogy rugalmasak vagyunk. Egy-egy látogatás hossza a gyerkőctől is függ. Van olyan, hogy egy óra után már pihenni szeretne, de volt olyan Amigónk is aki egészen sötétedésig maradt!

Miért csak egyetemisták jelentkezhetnek Amigónak és milyen egyetemekről lehet jönni?
Egyrészt az egyetemisták rugalmas napirendje jobban alkalmazkodik a kórházi beosztásokhoz, másrészt pedig mert közelebb állunk korban a gyerekekhez. A képzéseknél nincsen semmi kikötésünk, bármilyen felsőoktatási képzésről várjuk az önkénteseket.

Mennyi elfoglaltsággal jár az Amigo-lét?
A bevetések mellett az Amigók a szervezet működésében is segítenek, a háttérfeladatokat ők látják el. Ezekből 2 félév alatt 1 projektben kell részt venni, de annak nagysága, hosszúsága nincs megkötve. Van olyan, aki fél éven át aktívan kezeli a kommunikációs csatornák egyikét, és lehet valakinek olyan féléve, hogy egy rövidebb csapatépítő szervezése fér bele.

Hogyan bírjátok lelkileg?
Ez az a kérdés, amit a legtöbbször megkapunk. Minden Amigo egy féléven át ugyanannak a kórházi csapatnak a tagja, ezzel biztosítva, hogy egy kisebb csapat ugyanazokat a gyerkőcöket látogatja és ezáltal akár ugyanazokkal a kihívásokkal néz szembe. Ezek átbeszélésére havi 1 kórháztalálkozót tartunk, mely szupervíziós alkalmak lehetőséget biztosítanak a boldogságok és a nehézségek közös feldolgozására is. Emellett az év során több pszichoedukációs alkalmat is szervezünk, valamint szervezeti terapeuta segítségét is igénybe lehet venni.

Van a látogatások előtt felkészítés?
A felvételi után minden Amigónak kötelező részt venni az egész napos Amigo Iskolán. Ezen minden szervezettel és gyerekekkel kapcsolatos tudnivalót elmondunk tömören. Emellett minden félév során az adott kórházi csapatok, a kórház által szervezett betanuláson is részt vesznek, hogy specifikusan olyan információkat kapjanak, amire szükségük lesz az adott kórházban. Ahhoz, hogy minél minőségibb bevetéseket tartsunk félévente 4 alkalommal különböző témákban fakultatív előadásokat szervezünk, ezt Amigos Akadémiának nevezzük. Évente egyszer pedig egy több napos szakmai tábor is arra készít fel minket, hogy minél jobb bevetéseink legyenek.